De BeBook One e-reader

Onlangs heb ik de BeBook One e-reader (editie 2010) aangeschaft. Hieronder de eerste ervaringen.

bebook2Om te beginnen: de e-reader voelt iets zwaarder aan dan je zou denken. Maar als je echt gaat wegen, dan blijkt dat wel mee te vallen. Met z’n 225 gram (zonder hoes) weegt hij ongeveer evenveel als een paperback van 450 bladzijden.

En hij is ook even groot als een paperback. Dat betekent dat je op dezelfde manieren kunt lezen als met een echt boek: in de trein, zittend op de bank en liggend in bed. Zelfs lezend in slaap vallen is geen probleem.

Wel is het beeldscherm kleiner dan de bladspiegel van een boek. Dat betekent dat je geen volledige pagina in beeld hebt. Kan wel, maar dan zijn de letters te klein om te lezen. Bovendien heb ik toch een wat groter lettertype nodig (ja, ja, vijftig-plusser). Dus wordt één bladzijde uit het boek verdeeld over 3 pagina’s van de e-reader. Twee gevulde pagina’s plus één pagina met een klein restje.

Dat laatste is niet zo prettig, want de e-reader houdt de oorspronkelijke pagina indeling uit het boek aan. Dus voor elke bladzijde moet je 3 keer een bladzijde omslaan (1 keer vanuit de vorige pagina, 1 keer om de 2 helft te zien en 1 keer om de laatste 2 regels te lezen).

Dit nuanceert ook weer de claim dat je met de e-reader 7000 bladzijden kunt omslaan, voordat de batterij weer opgeladen moet worden. Dat lijkt heel veel. Zeker voldoende voor een vakantie. Maar dat zijn dus “maar” 7000 : 3 = 2333 boek-bladzijden. Ofwel 3 boeken van 770 bladzijden.

Kijk, en dan begint de echt serieuze vakantie-lezer zich toch al weer wat zorgen te maken. Voor alle zekerheid neemt die dan toch ook een laptop mee (dan kan de e-reader opgeladen worden via een usb-kabel). Of toch ook nog maar even een oplader voor de e-reader meenemen. Gewoon in de koffer, naast de opladers van mobiele telefoon, foto-camera, mp3-speler, spel-computer en video-camera.

In ieder geval, in vergelijking met computers gaat een e-reader heel lang mee. Als je één minuut over een bladzijde doet, dan zou je ongeveer 5 x 24 uur non-stop kunnen lezen zonder op te laden. Dat red je niet met een computer.

Het omslaan van een pagina werkt redelijk vlot, maar het zou fijn zijn als het nog wat sneller ging. Het is net iets te traag. Bovendien wordt de pagina heel even helemaal zwart. Dat leidt ook af.

De letters van de BeBook One zijn haarscherp. Heel plezierig leesbaar. Dat is ook één van redenen waarom ik voor een BeBook heb gekozen. Hoe lichter het is, hoe beter de leesbaarheid. In tegenstelling tot computers en iPads, kun je met de BeBook One e-reader buiten in het zonlicht heel goed lezen.

De leesbaarheid van de teksten is dus heel goed, maar bij de weergave van de teksten zijn wel een paar belangrijke kanttekeningen te plaatsen. Lastig is bijvoorbeeld dat het einde van de regel niet altijd weergegeven wordt door de BeBook.

Een voorbeeld. In het originele boek staat:

“Hoe laat gaat de trein?” vroeg hij.
“Om half vijf”.
“En hoe laat gaat de volgende?”
“Er is geen volgende. Er gaat er maar één per dag”

Dat wordt dan op de e-reader weergegeven als:

“Hoe laat gaat de trein?” vroeg hij. “Om half vijf”. “En hoe laat gaat de volgende?” “Er is geen volgende. Er gaat er maar één per dag”

En dat leest niet prettig. Nu kan dit ook aan het boek liggen en niet aan de e-reader. Iets om verder uit te zoeken.

De BeBook One is niet het nieuwste model BeBook. Er is een nieuwe, de BeBook Neo. Ik heb toch voor het oudere model gekozen, om twee redenen:
– de BeBook One kan ook Word documenten lezen; de Neo niet
– de BeBook Neo heeft een “stylus” (een soort pennetje) nodig, om het aanraak-scherm te bedienen. Dat lijkt me een nadeel, want dat pennetje gaat natuurlijk kwijt.

Het lezen van Word documenten lukt inderdaad meestal wel met de BeBook One. De meeste Word documenten kon ik openen, maar niet allemaal. Tabellen en figuren worden verrassend goed weergegeven. Maar de mogelijkheid om de letters te kunnen vergroten is beperkt.

Ook technische boeken en handleidingen, waarin veel diagrammen, schema’s en verschillende lettertypes staan, zijn niet goed te lezen met deze e-reader. De weergave is niet goed of de mogelijkheid om te vergroten is onvoldoende.

Ook de mogelijkheid om te bladeren en te zoeken is beperkt en moeizaam. Je kunt een paar “bookmarks” (= boekenleggers) in het boek aangeven, en je kunt ook het boek altijd weer openen op de plaats waar je het laatst gebleven bent. Veel meer zit er in de praktijk niet in.
Juist bij technische boeken wil je vaak snel en makkelijk door het boek heen en terug bladeren en zoeken op bepaalde termen. Daarvoor is de BeBook One niet geschikt.

De handleiding van de BeBook One is nogal mager. Zo lukte het in het begin niet om gekochte pdf-boeken weer te geven. Na lang proberen kwam ik er achter dat er twee manieren zijn om pdf-boeken te lezen: XPDF en Adobe PDF. En voor gekochte boeken moet je Adobe PDF instellen op de reader, anders werkt het niet. Dat soort dingen staat niet in de handleiding.

Ten opzicht van lezen met de computer heeft de e-reader een paar hele sterke pluspunten:
– kleiner, dus makkelijker in trein, op de bank, etc.
– gaat veel langer mee zonder op te laden,
– veel beter leesbaar buiten en in zonlicht.

Wel moet men bedenken dat een e-reader in vergelijking met computers en iPads erg primitief is: geen kleur, een heel klein beeldscherm, de weergave van de documenten is minder dan je gewend bent, er zijn minder mogelijkheden om te vergroten en het zoeken in teksten is veel omslachtiger.

Kortom, de BeBook One e-reader is goed geschikt om teksten te lezen. En dat kun je overal doen: binnen en buiten. Ook in het zonlicht heeft de BeBook een hele goede weergave. En dat kun je heel lang doen, zonder op te laden. Voor het lezen van boeken of documenten met schema’s en diagrammen is de e-reader niet geschikt.