Beschikbaarheid en prijzen van digitale boeken

Digitale boeken (e-books) en e-readers zijn bezig aan een opmerkelijke opmars. Onlangs lanceerde Amazone het bericht dat de verkoop van e-books de verkoop van hard-covers al overtrof.

Over the past month (june 2010), for every 100 hardcover books Amazon.com has sold, it has sold 180 Kindle books.

Nu lijkt dat spannender dan het is. Hard-covers zijn de dure versies van boeken met de harde omslagen. Die worden niet zo veel verkocht. De omzet in aantallen van paperbacks (zachte omslag) is altijd veel groter. Maar toch.

Zelf heb ik onlangs (augustus 2010) even gekeken naar de beschikbaarheid van e-books op bol.com. Als voorbeeld heb ik de boeken van auteur Harlan Coben genomen.

bebookHiervan waren 11 verschillende titels aanwezig als paperback (Nederlandse versie), hoewel deze niet allemaal leverbaar waren. Sommigen waren als in het geheel niet leverbaar; een paar titels waren alleen leverbaar als 2ehands boek.

Opmerkelijk genoeg waren wel alle titels van deze auteur beschikbaar als e-book. Ik neem dan aan dat ze ook allen leverbaar waren. Dat is namelijk één van de voordelen van e-books: ze zijn nooit op.

Men zou denken dat e-books een fors stuk goedkoper zouden zijn dan de papieren versie. Er zijn immers geen drukkosten, geen transportkosten (van drukkerij naar centraal boekenhuis naar boekenwinkel, en eventueel de retouren uit de winkel) en geen voorraadkosten. Ook is er geen voorraadrisico.

Maar dat prijsvoordeel valt toch een beetje tegen. Op bol.com zie ik dat E-books meestal slechts een paar euro goedkoper zijn dan de paperback versie (bv € 16,00 ipv € 18,00). En verder betaal je geen verzendkosten. De verzend kosten zijn ca € 2,00 per bestelling. Bij de boekhandel betaal je uiteraard ook geen verzendkosten, maar daar is het boek vaak weer een paar euro’s duurder.

Dus netto is betaal je voor een e-book momenteel ca. € 4.00 minder dan voor de papieren paperback versie.

Anders wordt het als je de “klassieken” wilt lezen. Dat zijn over het algemeen boeken die voor 1940 zijn geschreven. Na 70 jaar verloopt het auteursrecht. En die “klassiekers” zijn nu vaak gratis te downloaden van internet.

Verder zijn er veel leerboeken en vaktechnische boeken beschikbaar als e-book; vaak in pdf-formaat. En dan is de prijs laag. Maar omdat in deze boeken veel schema’s en tekeningen staan, zijn die boeken echt niet geschikt om met een e-reader te lezen.

Kortom, de ontwikkelingen gaan snel.  Men mag verwachten dat binnenkort nieuwe boeken vrijwel allemaal als digitaal boek beschikbaar worden gemaakt. De prijzen zijn nu nog relatief hoog, maar wel lager dan de goedkoopste papieren versie. Klassiekers zijn gratis. Boeken met veel schema’s en diagrammen zijn voorlopig nog niet geschikt voor e-readers.