Gratis nieuws

Ik vind het opmerkelijk dat dagbladen en weekbladen zoveel gratis nieuws weggeven op internet. Ze putten zich uit in het maken van sites met gratis nieuws. Bijvoorbeeld de Volkskrant en Elsevier. Prima nieuws, goede blogs en mooie sites.

krantenZelf lees ik vaak via Google Nieuws het nieuws op verschillende gratis kranten sites. En dan merk ik de volgende morgen dat ik het nieuws in mijn papieren krant eigenlijk al gelezen heb. Daar staan dan letterlijk dezelfde artikelen die ik de avond ervoor op internet gratis gelezen heb.

Even rekenen. Een jaarabonnement op een krant kost ca € 280 per jaar. Niet echt duur, want er moet ook veel voor gedaan worden: bomen kappen, papier maken, nieuws verzamelen, artikelen schrijven, krant drukken en bezorgen. Niet duur dus, maar toch wel een bedrag waar je als consument over na denkt. En als je dan het nieuws gratis kunt krijgen….

Een digitaal abonnement is al een stuk beter: ca. € 75 / jaar. Ongeveer € 1,50 per week; 25 cent per dag. Je ziet dan de krant per pagina, zoals die er op papier uitziet. En dan kun je per artikel inzoomen. Voelt nog een beetje primitief aan, maar het is werkbaar. Blijft de vraag: hoeveel extra informatie bevat dit ten opzichte van de gratis on-line krant? En vooral: hoeveel lees ik dan van die extra informatie? Weinig!

Ik blijf het opmerkelijk vinden dat kranten zoveel van hun werk gratis weggeven. Zit er een goed bedrijfsmodel achter al dat gratis nieuws? Natuurlijk, er staan ook een paar advertenties op de krantensite. Maar ik kan me niet voorstellen dat dat veel oplevert. En de meeste kranten hebben ook een webshop, waar ze bijvoorbeeld boeken en DVD’s verkopen. Maar zou dat nou veel opleveren?

Onderzoek geeft aan dat lezers weinig op advertenties reageren en ook weinig bereidheid tonen om te betalen voor nieuws. Slecht nieuws voor de kranten! Maar toch, je product zomaar voor niets weg geven? Zou ik niet doen.

Zorg voor een goede kwaliteit van het nieuws en de achtergronden, en laat de klant er gewoon voor betalen. Dan gaat ook de beleving van de kwaliteit omhoog. Als het gratis is, dan kan het niet veel zijn, zo denkt men vaak. En andersom: als je ergens voor betaald, dan moet het wel goed zijn. En ook de opkomst van de e-readers, bv Kindle, iPad, BeBook en Sony Reader, zou de acceptatie van betaald nieuws kunnen stimuleren.

En tenslotte nog een suggestie: zorg dan ook voor een combi on-line abonnement. Zo dat de klant het nieuws zowel in de Telegraaf, het NRC en de Volkskrant kan lezen.