Hebben kranten toekomst?

Hebben kranten toekomst? Of zullen zij uiteindelijk verdwijnen in het geweld van al het gratis nieuws op internet? Is het mogelijk voor nieuwsbedrijven om een verdienmodel op te zetten, gebaseerd op internet?

De Volkskrant is in ieder geval goed bezig. De nieuwe lay-out voor www.volkskrant.nl is opmerkelijk mooi! Geeft een echt “krant” gevoel. Met veel witruimte, dat geeft rust in de tekst.

Een beperkt aantal artikelen zijn alleen toegankelijk voor betalende abonnees. Na een ’teaser’ wordt je verzocht om in te loggen. Je mag verwachten dat dat in de toekomst vaker zal gebeuren. En terecht. Waarom zou je als bedrijf je product gratis weggeven?

Ook het kunnen instellen van je eigen belangstellingsprofiel is een mooie ‘feature’. Je geeft dan aan over welke onderwerpen en van welke journalisten en columnisten je graag artikelen leest. Daarmee wordt een pagina ‘Mijn nieuws’ opgebouwd.

Ook kan men artikelen ‘bewaren’, om later te lezen. Daar moet m.i. nooit aan beginnen. Je leest iets direct, of niet. Later lezen, dat komt er toch nooit van. Bovendien kun je een artikel altijd terugvinden in het archief van www.volkskrant.nl.

De bijbehorende app werkt prima. Het swipen van artikel naar artikel werkt prettig. Wel is het font van de app een beetje te klein voor mijn 50+ ogen. Ik heb nog niet gevonden hoe je dat kunt instellen. Meer informatie over de app.

De Volkskrant heeft nu 3 apps:
1. “De Volkskrant app”, inhoud gelijk aan www.volkskrant.nl, dus ook inclusief het nieuws van dit moment.
2. “De Volkskrant”, (is ook een app!), inhoud exact gelijk aan de papieren versie van de krant van deze morgen.
3. “De Volkskrant Select”, een selectie uit de krant voor morgen.

Hiervan leest nr 2. (“De Volkskrant”, inhoud gelijk aan de papieren versie van de krant) naar mijn mening het prettigst. De grootte van het lettertype kan ingesteld worden. Geen afleiding door bewegende advertenties, links, reacties etc. Alleen de foto’s en diagrammen die in de papieren krant ook staan. Echt een focus op de inhoud. Lezen, swipe naar volgend artikel, lezen, swipe naar volgend artikel. Eventueel terug naar pagina nivo of katern nivo. Geweldig! Beter dan de apps die ik gezien heb van andere kranten.

Een on-line abonnement  voor deze 3 apps (zonder papieren kranten) kost 3,00 per week, minder dan 50 cent per dag! En daarvoor heb je kwaliteitsnieuws, achtergrond en meningen. De krant van vandaag en het actuele nieuws. Eigenlijk opmerkelijk goedkoop.