Spanjar, Van 3 naar 10.000.000 vrienden

Raymond Spanjar
Van 3 naar 10.000.000 vrienden

 

Een geweldig goed boek. Leest als een spannend verhaal, en is daarnaast ook vaktechnisch interessant. En het is extra leuk, omdat ik dat verhaal zelf min of meer meegemaakt hebt.

Niet echt meegemaakt, want ik heb nooit op Hyves gezeten. Maar mijn kinderen wel. Die waren op een gegeven moment altijd heel druk met het ‘pimpen van hun hyves’. Eigenlijk leek het wel alsof heel Nederland daar mee bezig was.

Het is echt spannend om te lezen hoe de drie oprichters van Hyves voortdurend veel ballen in de lucht moesten houden:

  • groeien, groeien, groeien. Want de concurrentie groeit ook erg hard.
  • voldoende geld binnen halen, om steeds meer computers te kopen om de groei bij te houden en het systeem voldoende snel te houden.
  • maar toch geen reclame op de site en zeker geen betaald lidmaatschap want dat vinden de bezoekers (waarschijnlijk) niet leuk en gaat dus ten koste van het groeien, groeien, groeien.

De wereld van de social netwerken is een vreemde business. Hoewel de sites vele miljoenen leden hebben, kan er niet of nauwelijks geld verdiend worden. De eigenaren zien pas geld als de site verkocht wordt. Tot die tijd moet men voortdurend met financiers in zee. En altijd de vraag: nu verkopen, of wachten tot we nog groter zijn en dus nog meer waard zijn?

Leuk is ook het  verhaal van de viering van het 5 miljoenste lid: de teller op de site werd eerst vertraagd en later weer wat versneld, zodat het 5 miljoenste lid precies op de geplande dag begroet kon worden. Wel zo handig voor het geplande feest!

Ook de verhalen over Wouter Bos en Jan-Peter Balkende zijn het lezen waard. Overigens zijn er mensen die denken dat de ondergang van Hyves begonnen is met Wouter Bos en Jan-Peter Balkende. Die theorie is dan dat er (veel?) mensen waren die niet met Wouter en Jan-Peter wilden krabbelen.

In ieder geval: zonder meer een aanrader.