Vakantie

IMGP0353Ook het fenomeen ‘Vakanties’ houdt me bezig. Ik blijf me namelijk verbazen over het enorme belang dat aan vakantiereizen wordt toegekend.

Persoonlijk blijf ik het liefst thuis. Geen haast, geen stress en wel veel confort.
Eindelijk tijd om nu eens dat ene mooie boek te lezen. Op TV prachtige Tour de France etappes bekijken. Tijd om zelf heerlijke fietstochten te maken in ons eigen mooie Gelderland. Een biertje pakken op terras in eigen woonplaats. Rustig in eigen tempo genieten van dingen waar je anders niet aan toe komt.

Vergelijk dat eens met alle ellende die je met vakanties kunt hebben: stress om de vakantie te regelen, ’s morgens om vijf uur opstaan om op tijd op het vliegveld te zijn, uren lang in de file, slechte bedden, ziek worden van het eten, te warm, te koud, te nat te weinig of te veel zon. En achteraf het vervelende gevoel dat je te veel betaald hebt voor een slecht hotel. Het is geen wonder dat veel mensen onbewust opzien tegen de vakantie: “Ben jij al op vakantie geweest, of moet jij nog? Nee, ik moet nog.”

Veel problemen die we in Nederland belangrijk vinden, zouden meteen opgelost zijn als we niet op vakantie zouden gaan. Een half procentje minder koopkracht? Valt in het niet bij de vakantieuitgaven.

Maar goed, niet iedereen denkt daar zo over. Binnen mijn gezin zijn de meningen hierover ook verdeeld (ik vs de rest).Vrouw en kinderen willen tijdens de zomervakantie ver weg in de hitte allerlei moeilijke dingen doen. Bij voorkeur op enge hoogtes.

Daarom gaan we toch regelmatig op vakantie. De afgelopen jaren zijn we naar Zweden, Engeland en Duitsland geweest. En ik moet zeggen, het waren toch ook wel mooie ervaringen. Maar toch, thuisblijven is altijd beter!