Te veel betaald met je OV-Chipkaart?

treinJe weet het zeker. Je hebt alles goed gedaan. Uitgecheckt volgens het boekje. En toch, soms wordt de check-uit niet goed verwerkt door de OV-systemen.  Vervolgens ‘denkt’ het OV-systeem dan dat je niet uitgecheckt bent.

Of je vergeet zelf in te checken of uit te checken. Dat kan ook.

Hierdoor kun je veel geld kwijtraken! De vervoersbedrijven (zoals NS en Connexxion) verdienen hiermee 16 miljoen euro per jaar! Gelukkig kun je dat geld terugvragen.

Ik reis dagelijks met de trein naar het werk.  Dat kost normaal gesproken € 3,86 voor een enkele reis. Niet duur, maar het is een kort reisje. Maar als de check-in of de check-out niet goed werkt, dan kost die reisje mij € 20,00. Het verschil (€ 16,14) gaat naar Connexxion. Verder mag Connexxion daar dan nog graag een boete overheen gooien, dan kost dat reisje mij € 38,86.

Ongeveer 1% van de reizen wordt niet ‘goed’ uitgecheckt. Vaak ligt dat aan de OV-chipkaart en/of computersystemen zelf. Het zijn tenslotte technisch ingewikkelde systemen. En die zijn nooit helemaal foutloos. Maar het kan ook zijn dat je zelf een fout gemaakt hebt. Mensen maken nu éénmaal ook fouten, net als de OV-chipkaart computersystemen.

Als je dagelijks met de trein reist en daarbij één overstapje moet maken, dan moet je al 160 keer per maand in en uitchecken. Dus gaat het gemiddeld genomen één of twee keer per maand fout. Dat is heel normaal, en zou niet erg moeten zijn. Maar helaas, het is wel erg. Elke keer als het fout gaat, dan betaal je (veel) te veel.

Gelukkig kun je dat terug vragen aan de vervoerders. Maar dat wordt niet gemakkelijk gemaakt. In tegendeel. Om te beginnen moet je er achter komen of je te veel betaald hebt. En zelfs dat valt niet mee.

Screenprint van de OV App

Heb ik te veel betaald? Wanneer en hoeveel?

Via de website www.ovchipkaart.nl of via de OV-chipkaart app kun je je reishistorie bekijken. Maar die wordt erg onoverzichtelijk weergegeven.

De afbeelding hiernaast is een screenprint van de OV app. Hierin wordt een klein deel van mijn reishistorie getoond.

Een uitdaging voor de bezoekers van deze site: heb ik hier te veel betaald? Zo ja, wanneer en hoeveel?

Het is een verwarrende technisch weergave van de check-in / check-uit momenten.

Je moet de hele lijst doorspitten om er achter te komen of je al dan niet te veel betaald hebt.

In deze afbeelding zijn maar een paar dagen weergegeven. Maar als je bijvoorbeeld een hele maand ‘even’ wilt controleren, ga er dan maar voor zitten. En doe het secuur en geconcentreerd, anders mis je nog waar het om gaat.

Daarom heb ik de OV-Checker gemaakt.  Hiermee kun je de problemen (een reis zonder inchecken of uitchecken) duidelijk zichtbaar maken.

Heb ik te veel betaald? Wanneer en hoeveel?

Heb ik te veel betaald? Wanneer en hoeveel?

En als je dan eenmaal weet dat je te veel betaald hebt en wanneer, dan kun je vervolgens je geld terugvragen.

Op de site www.ov-chipkaart.nl en in de OV-chipkaart App hadden ze natuurlijk ook de check-in / check-uit problemen duidelijk en overzichtelijk kunnen weergeven. Maar ja, de OV-chipkaart organisatie werkt niet voor de reizigers maar voor de vervoerders, zoals NS en Connexxion. En die hebben blijkbaar andere belangen.

 

De OV-checker werkt in 3 stappen:

  1. Download je reishistorie van www.ovchipkaart.nl
  2. Selecteer het gedownloade bestand met je reishistorie
  3. Klik op Analyseer. Dan zie je direct wanneer je te veel betaald hebt. Vraag dan vervolgens je geld terug.

Start de OV-Checker