Over deze site

dezewebsiteDeze site is gemaakt met WordPress en het thema ‘Twentyeleven’.

Het thema ‘Twentyeleven’ heb ik gekozen, omdat ik het een mooi thema vind. Eenvoudig, overzichtelijk en een duidelijk lettertype (Helvetica) dat door alle browsers op alle computers ondersteund wordt. Veel whitespace, dat maakt een tekst gemakkelijk leesbaar. ¬†En een makkelijke manier om random foto’s te laten zien.

Verder vind ik het ook belangrijk dat het een standaard WordPress thema is. Het wordt onderhouden door het WordPress team zelf. Dat geeft wat meer garantie dat het thema ook bij een nieuwe release blijft werken. En ook geeft het een veiliger gevoel.

Maar, natuurlijk zijn er ook een paar dingen die mij niet helemaal bevallen aan dit thema. Daarom heb ik een sub-thema gemaakt, met daarin een aantal aanpassingen:

  • Veel whitespace is goed, maar Twentyeleven heeft naar mijn smaak te veel van het goede. Met name aan de bovenkant van de pagina, tussen de site-titel en de foto, en tussen het menu en de pagina-titel ging wel heel erg veel ruimte verloren. En met de beeldschermverhoudingen van tegenwoordig moeten we zuinig zijn met ruimte in de hoogte. Anders moet je al scrollen om de eerste echte inhoudsregel te zien. Dus heb ik de hoeveelheid whitespace aan de bovenkant wat beperkt.
  • De kleuren van de titels aangepast. Gekozen voor een mooie oranje kleur, die goed matched moet groen en blauw.
  • De menuregel verandert van zwart naar wit (minder zwaar en prominent). En de geselecteerde menukeuze wordt nu weergegeven in dezelfde kleur als de titel (oranje).
  • Meta-informatie (wie heeft de pagina of het bericht geschreven en wanneer) wordt niet weergegeven.
  • Geen randen in de weergave van tabellen.
  • De weergave van lijsten (ul en ol tags): minder whitespace aan het begin van de lijst, en iets meer whitspace tussen de items van de lijst (li tag).
  • de links in de sidebar waren bold, dat vond ik te opvallend ten opzichte van de pagina tekst. Uitzondering: de links in de Navigatie)

De site bestaat uit statische pagina’s en een berichtenpagina (Opmerkelijk).

Sommige pagina’s bevatten een lijst van de subpagina’s, compleet met eerste foto en samenvatting. Die lijst wordt gemaakt mbv de plugin Page-list. De pagina-lijst wordt opgeroepen door het volgende op te nemen in de pagina:

[pagelist_ext show_first_image="1"]

Heerlijk simpel!

Standaard in WP kunnen (sub)pagina’s geen samenvatting hebben, maar dat kan wel geactiveerd worden door

add_post_type_support( 'page', 'excerpt' );

op te nemen in functions.php van het sub-thema.

In de sidebar rechts naast deze tekst zie je een Navigatie-structuur, waarin de ‘moeder’ pagina, de zuster-pagina’s en de kinderen (subpagina) van deze pagina worden getoond. Hier kun je lezen hoe ik deze heb gemaakt.

Met deze navigatie en de page-list shortcode werkt het concept van de sub-pagina’s nu wel goed en efficient. Toevoegen van een nieuwe sub-pagina resulteert automatisch in:

  • een bijgewerkte lijst in de hoofd-pagina,
  • een bijgewerkte navigatie in de side-bar.

Zo wordt WordPress dan toch nog een echt Content Management System.